Ryhmä Louhinta- ja räjähdeturvallisuus
Rasti: 2/3

Räjäytys- ja louhintatyömaa

Espoossa tapahtui vuonna 2012 räjähdysonnettomuus, jossa louhintaräjäytyksessä lensi kiviä asuinhuoneistoihin, julkisiin tiloihin sekä lähiympäristöön aina 250 metrin päähän. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kaksi vakavasti. Onnettomuudessa vahingoittui 30 ajoneuvoa ja työkonetta ja kuuteen rakennukseen tuli vaurioita. Omaisuusvahinkoja kärsineitä asianomistajia oli yhteensä 44.

Oikea tapa

Jokaisessa räjäytyksessä on noudatettava räjäytysohjeita. Oikein mitoitetun ja toteutetun louhinnan ei-toivotut vaikutukset jäävät vaara-alueelle. Louhijan on varmistettava, että vaara-alue on tyhjä juuri ennen räjäytystä ja siihen saakka, kunnes on todettu vaaran olevan ohi. Räjäytystyötä johtaa ja valvoo räjäytystyön johtaja. Räjäytystyön turvallisuuteen liittyviä suunnitelmia ovat turvallisuusasiakirja, turvallisuussuunnitelma ja räjäytyssuunnitelma.

Väärä tapa

Hyvinkin suunnitellusta räjäytyksestä saattaa lentää kiviä hallitsemattomasti. Kallioperässä voi olla luonnon muovaamia epäjatkuvuuskohtia, jotka vaikuttavat panostuksen tai räjäytyksen onnistumiseen. Myös poratessa porareiän taipuminen saattaa aiheuttaa kivien sinkoiluvaara. Muita vaaroja räjäytys ja louhintatyömaalla saattavat aiheuttaa räjähteiden vääränlainen kuljetus, varastointi tai räjähtämättä jääneet räjähteet. Vaaran aiheuttaa myös räjäytyksen jälkeen kallioon kiinni jääneet irtolohkareet, jotka saattavat tippua myöhemmin itsestään.

Lisätietoja

Turvapuistokierroksella rasti numero 49

Vastuuyritys