Terveydelliset haitat:
-Rakennustyössä altistutaan mm. betoni-, kivi-, tiili-, puu- sekä eristevillapölylle. Betoni-, kivi- ja tiilipölyjen terveysvaikutuksia ovat hengitystie- ja ihoärsytys.
-Rakentamiseen liittyvästä pölystä suurin osa on betonipölyä, jossa yksi keskeinen vaaratekijä on kiviaineksissa ja mineraaleissa esiintyvä kvartsipöly eli kiteinen piidioksidipöly.
-Korjausrakentamisessa on lisäksi vaarana asbestin, kreosootin eli kivihiilipien sekä muiden pah-yhdisteiden, PCB:n ja lyijyn pitoisuudet, jotka tulee huomioida työkokonaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa.
-Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt hengitysilmalle eri pölyjen HTP-arvot (=haitalliseksi tunnettu pitoisuus), joita ei saa ylittää.
-Pölyä ei saa johtaa suodattamatta ulos silloin, kun se tarpeettomasti lisää ulkoilman pölykuormaa ihmisten hengitykselle tai rakennusten ilmanvaihdon tuloilma-aukkojen vaikutusalueilla.
Tulipalon ja pölyräjähdyksen vaara:
-Sahajauho, metallipöly tai hiili voi syttyä palamaan, kun pitoisuus on suuri.
-Pölyräjähdys syntyy, kun riittävä määrä hiukkasia suljetussa tilassa syttyy palamaan kipinästä tai liekistä.
-Peruskorjaustyömailla voi hienojakoisten täytteiden siirto imulaittein muoviputkissa aiheuttaa pölyräjähdyksen vaaran.
Muut haitat:
-Valmiissa rakenteissa ja koneissa epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tilojen käyttäjillä terveysriskejä sekä laitteiden toimintahäiriöitä.